Makowiec na drożdżowym cieście z kruszonką

makowiec na drożdżowym cieście z kruszonką
0 Flares 0 Flares ×

Gdzie te czasy, kiedy kręciło się godzinami mak tuż przed świętami? W związku z tym makowiec był zarezerwowany tylko na specjalne okazje. Na szczęście ten etap cywilizacyjny mamy za sobą – możemy kupić doskonały mielony mak i piec wspaniałe, zdrowe makowce kiedy tylko mamy na to ochotę. Gotowych mas makowych jednak nie polecam – zawierają za dużo wody i przeróżnych dziwnych dodatków konserwujących.

Makowiec na drożdżowym cieście to moja wariacja na temat makowca zawijanego ze strony mojewypieki.com. Ciasto robi w miarę szybko, a efekt jest piorunujący – delikatny smak drożdżowego ciasta, grudkowana konsystencja masy makowej i chrupiąca kruszonka. Oto makowiec idealny!

CIASTO DROŻDŻOWE:

2 szklanki mąki

120 ml letniego mleka

100 g rozpuszczonego, letniego masła

4 żółtka

30 g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty

Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn. Gdy drożdże się „ruszą” połączyć z resztą składników. Dobrze wyrobić. Pozostawić ok 1 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wylać na wysmarowaną blaszkę.

W międzyczasie zająć się MASĄ MAKOWĄ:

500 g suchego maku

500 ml mleka

170 g cukru

100 g rodzynków

50 g posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki miodu

2 łyżeczki aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła

6 białek

Mielony mak wsypać do garnka (jeśli posiadacie niemielony mak – potrzeba go zemleć uprzednio zaparzając wrzątkiem). Podlewać mlekiem, doprowadzając do wrzenia, ciągle mieszając, aż mak podwoi swoją objętość wtedy dodać kolejne składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Dobrze wymieszać. Lekko przestudzoną masę przelać na blaszkę z ciastem drożdżowym. Następnie posypać KRUSZONKĄ:

200 g mąki

100 g cukru kryształu

100 g masła

Masło rozpuścić. Dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Kruszonka posypać ciasto.

Blaszkę z ciastem wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ok 60 min. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Makowiec na drożdżowym cieście z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>