Torcik podwójnie czekoladowy

torcik podwójnie czekoladowy
0 Flares 0 Flares ×

Okazuje się, że znalezione w starych babcinych „zapiśnikach” przepisy to prawdziwy skarb. Do tego odrobina improwizacji przy tworzeniu czekoladowej masy i już – goście zachwyceni!

Ten przepis na tort czekoladowy jest tym bardziej zaskakujący, iż w blatach ciasta nie ma mąki – jest za to starta czekolada i bułka tarta! Ciasto nie jest ciężkie, zachwyca lekkością masy. Delikatnie wyczuwalne migdały i starta czekolada nadają ciastu niewiarygodnie pyszną konsystencję.

 Ciasto czekoladowe:

25 dag masła

20 dag cukru pudru

6 jajek

10 dag migdałów

25 dag czekolady sproszkowanej lub startej

1 szklanka drobnej bułki tartej

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Płyn do nasączania ciasta:

1/2 szklanki wody

2 łyżki cytryny

Masło utrzeć na pianę, wbijając po jednym żółtku i dodając po łyżce cukru pudru. Do utartej na puch masy dosypać startą czekoladę, zmielone (ze skórką) migdały oraz bułkę tatrą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Upiec dwa placki. Placki piec w  tortownicy o średnicy 24 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 20-25 min lub do suchego patyczka. Wystudzić i nasączyć każdy z placków wodą z cytryną.

Masa ganache:

200 g czekolady

250 ml śmietanki 36%

50 ml wiśniówki

1 garść wiśni z wiśniówki

Ewentualnie do dekoracji: 50 ml ubitej śmietanki 36%, 1 łyżka startej czekolady

Śmietankę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia i po ok minucie wrzucić czekoladę. Po kilku minutach wymieszać. Zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Nazajutrz zmiksować „na puch”.

Klasyczna ganache nie zawiera wiśniówki ani wiśni, jednak ich smak idealnie podkreśla smak czekoladowej masy.

Wcześniej upieczone i nasączone blaty ciasta przełożyć połową masy. Wyłożyć na niej wiśnie. Przykryć drugim blatem i pokryć pozostałą częścią masy. Udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!

2 komentarze do “Torcik podwójnie czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>