Grysikowiec z galaretką

grysikowiec z galaretką
0 Flares 0 Flares ×

Dla tych, którzy w utęsknieniem czekają na świeże owoce mam dzisiaj coś malinowego. Grysikowiec to proste ciasto bez pieczenia, a galaretka z malinami dodaje mu wyrafinowania. Ciasto przyrządza się szybko (nie licząc tych kilku nieznośnych godzin wyczekiwania, gdy galaretka ścina się w lodówce) i równie szybko znika z talerza:) Choć przepis jest dość stary, trafiłam na niego przeglądając mojego ulubionego bloga z wypiekami.

Dla tych, którzy znają – godne przypomnienia, dla tych którzy nie znają – godne polecenia!

2 opakowania herbatników Petit Beurre
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
300 g mrożonych malin
2 opakowania galaretki malinowej

Zagotować mleko z cukrem wanilinowym i pudrem oraz masłem. Do gorącego płynu wsypać mannę. Poczekać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao.

Przygotować blaszkę o wymiarach 26×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie poukładać w niej herbatniki. Na herbatniki wylać ciemną masę, a następnie białą.

Poczekać, aż masa całkowicie (!!!) wystygnie.
Maliny wsypać do przestudzonej galaretki, ugotowanej według przepisu na opakowaniu i gdy ta zacznie gęstnieć – wylać ją na masę grysikową.
Jeszcze tylko kilka godzin w lodówce i pycha!

Smacznego!

PS dla dbających o linię:) można odchudzić nieco naszą masę grysikową używając 1/2 l mleka i 1/2 l wody.

inspiracja: mojewypieki.com

71 komentarzy do “Grysikowiec z galaretką

  1. Witam. Masło kiedy dodajemy? i w składnikach jest napisane cukier a w wykonaniu puder, tzn że używamy cukru pudru? a galaretkę rozpuszczamy wg przepisu podanego na opakowaniu?

  2. Bardzo lubię krem z manny, robię taki do miodownika. W Twoim przepisie brakuje mi informacji, że ugotowaną i ostudzoną mannę trzeba utrzeć jeszcze z masłem, a takowe masz w składnikach. Pozdrawiam.

  3. Myślę, ze w opisie zapomniałaś napisać o tym żeby ugotowaną kaszę mannę utrzeć z masłem a potem do połowy dodać kakao, bo inaczej po co byłoby masło wśród składników

    • dziekuję za uwagę:) ale gapa ze mnie – już dopisałam co robimy z masłem:)) Pozdrawiam i zapraszam:)

    • Stężeje, ale na pewno dłużej to potrwa. Jeśli się obawiasz lub śpieszysz, weź 3/4 l wody na 2 galaretki. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>