Drożdżowe ze śliwkami

drożdżowe
0 Flares 0 Flares ×

Macie jeszcze w zamrażalniku śliwki? A może maliny? Truskawki? Trzeba je zużyć, bo wkrótce lato i nowe owoce:) Albo jabłka? Może nawet macie świeże jabłka? Świetnie – w takim razie zapraszam na drożdżowe ciasto z owocami.

3/4 kostki masła

3 szklanki mąki

3 jajka

3/4 szklanki cukru

6 dag drożdży

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

3/4 szklanki mleka

Z drożdży, letniego mleka i cukru zrobić rozczyn i poczekać ok 15 min., aż drożdże się „ruszą”.

W osobnej misce połączyć mąkę, cukry, dodać mleko i jajka oraz “ruszone” drożdże. Wyrabiać robotem ok 5 min. Ciasto powinno być lekko lejące.
Na dużą blachę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia,  wylać ciasto. Ułożyć na nim bardzo gęsto ŚLIWKI lub inne owoce (ok 1 kg).

Ciasto posypać KRUSZONKĄ:

200 g mąki
100 g cukru
100 g masła

Masło rozpuścić. Połączyć mąkę i cukier. Dodać masło i wymieszać. Posypać ciasto.

Lekko wyrośnięte ciasto wstawić do pieca. Ciasto jest cienkie, więc piec ok 10-15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż brzegi zaczną się delikatnie brązowić.

Smacznego!

3 komentarze do “Drożdżowe ze śliwkami

  1. Jak ja dawno nie jadłam ciasta drożdżowego, to jest mój smak dzieciństwa. Niech tylko pojawią się świeże owoce to zaraz zabieram się za ciasto, i to obowiązkowo!

  2. Moja mama i babcia zawsze robią to ciasto latem!
    Nie przepadam za śliwkami, więc mama często zamiast nich daje świeże truskawki! PYCHA!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>