Rubinowe

rubinowe II
0 Flares 0 Flares ×

Wiosna:) Czas po raz kolejny przewietrzyć zamrażarkę. Tym razem padło na mrożone truskawki. Ciasto rubinowe to mój kolejny wynalazek. I choć przepis na ciasto krąży po mojej rodzinie od wieków, aksamitna czekolada i galaretka z owocami nadają mu całkiem nowy smak!

CIASTO:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 jajka

1 rozpuszczona margaryna

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

Jajka i cukier ubić do białości. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 1 łyżkę kakao. Białe ciasto wylać na wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Następnie wyłożyć ciemne ciasto. Piec ok 20 (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ciasto wystygnie, nasączyć je PONCZEM:
1/2 szklanki herbaty
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 soku z cytryny

Na nasączone ciasto wyłożyć GANACHE:

100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
150 ml śmietany kremówki (30%)

Śmietankę zagotować, dodać do niej czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wyłożyć na ciasto.

Odczekać, aż aksamitna, czekoladowa masa stężeje i wylać na ciasto GALARETKĘ z TRUSKAWKAMI: Rozpuścić 3 galaretki wg przepisu na opakowaniu, podzielić płyn na 2 części. Do jednej części wsypać mrożone truskawki, by szybciej stężała. Stężałą galaretkę z owocami zeskrobywać małą łyżeczką i nakładać na ciasto. Następnie całość zalać galaretką, którą jeszcze nie stężała. W ten sposób można uzyskać ciekawą taflę. Mnie skojarzyła się ona z rubinami, stąd taka nazwa ciasta.

Smacznego!

12 komentarzy do “Rubinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>