Wiosenna babka drożdżowa

0 Flares 0 Flares ×

Pałam niepohamowanym uczuciem do drożdżowych ciast. Tym razem padło na babkę drożdżową. Przepis pochodzi z jednego z wielu vlogów kulinarnych i muszę powiedzieć, że ciasto robi się szybko (o ile można to powiedzieć w przypadku ciasta drożdżowego) i niekłopotliwie. Jedynym minusem jest fakt, że nim połączymy zaczyn z mąką musi minąć…12 h. Ale…warto czekać – ciasto nawet na czwarty dzień jest smaczne:)

babka

 

5 dag drożdży

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 jajka

1 szklanka oleju

1 szklanka mleka

1/2 kg mąki

Wszystkie składniki, za wyjątkiem mąki, włożyć kolejno do plastikowego pojemnika lub miski.  NIE MIESZAĆ! Tak przygotowany zaczyn nakryć szczelnie wieczkiem i pozostawić w lodówce 12 godzin. Po tym czasie, gotowy zaczyn przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie, więc wyrabiać je ok 10 min mikserem ze specjalnym mieszadłem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej tatrą bułką. Piec ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.

Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>