Sernik na zimno

0 Flares 0 Flares ×

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i przepyszne –  lekkie i orzeźwiające.  Nie zawiera surowych jajek ani bitej śmietany, a dla mnie to akurat duży plus. Zaczyna się powoli  sezon na letnie smaki, więc zapraszam do wypróbowania.

2 galaretki truskawkowe
2 galaretki agrestowe
3 łyżeczki żelatyny
450 g twarogu mielonego
340 g jogurtu naturalnego
150 g cukru pudru
cukier wanilinowy
sok z 1 pomarańczy

Galaretki agrestowe rozpuścić wg przepisu na opakowaniu  i wystudzony płyn wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej folią aluminiową . Poczekać, aż się zetną.
Wymieszać twaróg, jogurt naturalny, cukier puder, cukier wanilinowy, sok z pomarańczy.
Do masy wlać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać . Masę serową wylać na zastygniętą galaretkę agrestową.
Wyrównać masę i poukładać na niej owoce – truskawki, brzoskwinie banany, maliny, borówki amerykańskie – co kto lubi:) A jeśli owoców brak – na górę wystarczy wylać tężejące galaretki truskawkowe –  i tak będzie pyszne:D

Dla tych, którzy nie chcą czekać na zastygnięcie pierwszej warstwy galaretki –  darujcie ją sobie:) Sama masa serowa i galaretka na wierzchu wystarczy, aby deser świetnie smakował. Wystarczy podwoić tylko ilość sera, żelatyny i dodać 20 dag cukru pudru i 450 g jogurtu.

Jeden komentarz do “Sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>