Klasyka czyli biszkopt z truskawkami i galaretką

biszkopt
0 Flares 0 Flares ×

Klasyka chyba smakuje najbardziej i najlepiej wygląda.
Co to? Co to? Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką.

biszkopt
BISZKOPT:

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyzka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier.
W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Wlać do białek z cukrem. Wymieszać i wylać na dużą blaszkę. Piec 5 minut w temperaturze 200 stopni C.

Na wystudzone ciasto wylać BITĄ ŚMIETANĘ. I tu zasada jest prosta, przynjamniej dla mnie – im jej więcej – tym lepiej.

1/2 l śmietany kremówki, schłodzonej
2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Miksować jeszcze chwilę. Wylać na przestudzony biszkopt.

Na śmietanie ukłożyć ok 1,5 kg TRUSKAWEK. I zalać 3 rozpuszczonymi galaretkami (mogą być galaretki poziomkowe lub truskawkowe). Płynna galaretka musi być oczywiście schłodzona, ale jeszcze nie całkowicie ścięta;)
Na tym etapie ciasto ląduje w lodówce na min 6h. A potem…potem jest pysznie:)

Smacznego!

4 komentarze do “Klasyka czyli biszkopt z truskawkami i galaretką

    • Też miałam z tym problem, ale ten przepis zwykle wychodzi, może to dlatego, że to przepis teściowej;) :)
      może spróbuj nie wyciągać ciasta z piekarnika natychmiast po upieczeniu, tylko otwórz drzwiczki. Po kilku minutach powinno być ok:) pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>