Tort bikini :)

bikini (1 of 1)
0 Flares 0 Flares ×

Lato, wakacje, plaża, bikini…Ech, człowiek może się rozmarzyć. Dziś zapraszam Was jednak nie na plażę, a na tort…bikini. Jest to tort na wyjątkową okazję ;) Ja upiekłam go na 40-ste urodziny naszego przyjaciela i nie ukrywam, że zrobił furorę. Jedyny jego mninus to taki, że jego wygląd docenią głównie panowie:D

bikini (1 of 1)

Tort jest pracochłonny, nie ma się co oszukiwać. Dlatego pracę można podzielić na dwa dni. Jednego dnia pieczemy biszkopt, przekładamy galaretką i masą mascarpone, a drugiego dnia dekorujemy.

BISZKOPT:

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier.
W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Wlać do białek, wymieszać, a później delikatnie wsypywać mąkę, całość najlepiej wymieszać łyżką. Wylać na dużą blaszkę  25×40 cm, natłuszczoną jedynie na dnie. Piec ok 15 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.

Biszkopt przeciąć na pół.

BISZKOPT NA BIUST:

2 jajka

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przygotować tak, jak na duży biszkopt. Ceramiczne lub metalowe miseczki o średnicy 13 cm wysmarować masłem jedynie na dnie. Ja użyłam najzwyklejszych porcelanowych salaterek, które na szczęscie nie pękły pod wpływem temperatury ;) Wylać do nich ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 30-40 min lub do suchego patyczka (ciasto dłużej się piecze z uwagi na kształy naczynia).  Przestudzony biszkoptowy biust – wydrążyć, blaty zaś wyciąć w kształt talii.

Tak przygotwane biszkopty (blaty i miseczki na biust) należy nasączyć PONCZEM, inaczej ciasto będzie suche. Nasz poncz to:

1,5 szklanki wody mineralnej

1 cytryna

Dokładnie nasączyc ciasto.

Na jeden biszkoptowy blat wyłożyć: tężejącą GALARETKĘ:

3 galaretki truskwawkowe przygotować wg przpisu na opakowaniu. Do chłodnego płynu dodać 1/5 kg pokrojonych truskawek lub innych owoców (odłożyć kilka truskawek, aby później wypełnić nimi miseczki biustu).

Teraz czas na MASĘ MASCARPONE:

1 l śmietanki kremówki 30%

500 g serka mascarpone

4 łyżeczki żelatyny

6 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Dodać mascarpone oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić po galaretce. Jeśli ktoś nie lubi takiej ilości masy, wystarczy o połowę zredukować ilość składników;)

Nie zapominajmy o biuście :)! Wydrążone i nasączone biszkoptowe miseczki napełniamy masą mascarpone i wtykamy w nie kilka pokrojonych truskawek.

Biszkopt, galaretka z owocami, a teraz masa mascarpone:) Tak na razie wygląda nasz tort. Teraz czas na drugi nasączony ponczem blat biszkoptowy.

Teraz jeszcze tylko DEKORACJA. Do tego potrzebne nam będą:

2 opakowania wanilowego kremu  do tortów

600 ml mleka

200 g masła

Miękkie masło ubić na puch, wsypać do niego krem do  tortów w proszku oraz wlać powoli mleko. Jeszcze chwila ubijania i krem gotowy. Nie byłam przkonana, czy gotowy krem do tortów to dobry pomysł, ale okazało się, że jest pyszny i łatwy do rozprowadzania!

Teraz wystarczy tylko pokryć tort dokładnie kremem, nakładając wcześniej biszkoptowy biust. Krem jest waniliowy, więc aby udekorować tort w ciekawszy sposób odłożyłam miseczkę kremu i dodałam do niego nieco czerwonego BARWNIKA SPOŻYWCZEGO. Sposób udekorowania tortu zależy od Waszej fantazji. Bikini gotowe:) Przechowywać w lodówce, oczywiście.

Smacznego!

Inspiracja:    http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/11/tort-z-piersiami-dla-czterdziestolatka.html

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>