Pina Colada czyli ananasowiec

pina colada b (1 of 1)
0 Flares 0 Flares ×

Dziś zapraszam na ananasowe ciasto z kokosem. Smak ciasta przypomina pina coladę – kwaskowaty ananas doskonale komponuje się z kokosem. Idealne ciasto na upały:)

pina colada b (1 of 1)

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na szytwno, dodając pod koniec ubijania cukier oraz po jednym żółtku. W osobnym naczyniu połączyć mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać przez sitko. Powoli wsypywać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać.
Wylać na blaszkę o średnicy max 23×30 cw wysmarowanej masłem i wysypanej mąką jedynie na dnie. Piec ok 25 min lub do suchego patyczka.
Wystudzić.

Wystudzony biszkopt nasączyć PONCZEM:

250 ml soku ananasowego (może być też pomarańczowy)

1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie)

Na tak przygotowany biszkopt nakładamy MASĘ ANANASOWĄ:

1 puszka ananasa

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru pudru

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

4 żółtka

100 g masła

Mleko zagotować.

Ananas odsączyć, pokroić, odłożyć.

Do soku dodać cukier, budynie, żółtka i wymieszać. Płyn wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając, gotować 2 minuty. Następnie dokładnie okryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (!!!)

Masło ubić na puch i dodawać do niego wystudzony budyń ananasowy. Kiedy składniki się już połączą, dodać pokrojonego drobno ananasa. Wyłożyć na ciasto, a później wstawić je na godzinę do lodówki.

Jako, że jestem wielką wielbicielką BITEJ ŚMIETANY, postanowiłam i tu wykorzystać mój ulubiony składnik i to w wersji kokosowej :)

250 ml śmietanki  30%

3 łyżki cukru pudru

100 g wiórków kokosowych

Wiórki zalać wrzątkiem tak, aby woda całkowicie je przykryła. Odczekać 15 min, aż lekko zmiękną, następnie wystudzić.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając do niej cukier i na koniec wsypać wiórki. Powstanie przepyszna kokosowa bita śmietna.

Schłodzony biszkopt z masą budyniową pokroić w kostkę. Proponuję bitą śmietanę nakładać łyżką na każdy kawałek ciasta. Prezentuje się wtedy bardzo efektownie.

Można jednak nałożyć kokosową śmietnkę na całe ciasto i dopiero pokroić. I tak będzie pyszne!

Smaczego!

inspiracja:  http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/05/pina-colada.html

 

 

 

Jeden komentarz do “Pina Colada czyli ananasowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>