Pierogi ze szpinakiem

0 Flares 0 Flares ×

Coś dla fanów szpinaku :)

pierogi z jagodami2 (1 of 1)

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka gorącej wody

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka oleju

Z podanych składników wyrobić ciasto – ręcznie lub przy pomocy robota.

Gotowe ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać krążki, na które wykładamy szpinakowy FARSZ:

250 g pieczarek, pokrojonych

500 g szpinaku

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju. ściągnąć z patelni.

Szpinak wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Po ok 2 min dodać starty czosnek sól, pieprz, gałkę. Wymieszać.

Pieczarki połączyć ze szpinakiem. Gotowy farsz zdjąć z patelni i poczekać, aż przestygnie.

Nakładać na krążki ciasta i skleić.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2 min po wypłynięciu. Podawać z gęstą śmietaną, solą i pieprzem.

pierogi ze szpinakiem (1 of 1)

Smacznego!

2 komentarze do “Pierogi ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>