Sernik z jabłkami

0 Flares 0 Flares ×

Jak nazwać to ciasto… Sernik z jabłkami? Szarlotka z twarogiem?

Nie mam pojęcia, może Wy macie jakiś pomysł? Ciasto ekspresowe! Zaskakujące połączenie kruchości dwu kruszonek, delikatnej masy twarogowej i mocno cynamonowych jabłek. Jesienne smaki?Zdecydowanie!

jabłka z sernikiem 2 (1 of 1)

 

Ciasto na spód:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ciemnego cukru

150 g roztopionego masła

Masa serowa:

500 g twarogu, zmielonego

3/4 szklanki cukru

3 duże jajka

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Jabłka:

4 duże jabłka, starte na grubej tarce

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

garść rodzynek

Kruszonka:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

3/4 szklanki cukru

100 g masła, roztopionego

 

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

2. Blaszkę o wymiarach 26×32 cm wyłożyć folią aluminiową.

3. Najpierw robimy ciasto na spód – mieszamy mąkę, cukier i roztopione masło. Ciasto będzie przypominało kruszonkę. Wysypujemy je na blaszkę i ugniatamy, aby powstał zwarty spód. Na tym etapie ciasto ląduje na 15 min w piekarniku. Musi się zrumienić :)

4. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: miksujemy mielony twaróg, cukier waniliowy, cukier i jajka. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.

5. Starte na grubych oczkach jabłka przesypujemy cynamonem, gałką muszkatołową i rodzynkami. Mieszamy i wysypujemy bezpośrednio na masę twarogową.

6. Jeszcze tylko kruszonka. Mąkę, cukier, płatki owsiane i masło mieszamy i „kruszymy” na ciasto.

7. Blaszka z ciastem wędruje na 30-40 min do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka:)

Smacznego!

 

26 komentarzy do “Sernik z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>