Ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem

0 Flares 0 Flares ×

Wszędzie śliwki! Nawet w śniadaniowej telewizji:) To przepis właśnie z programu, ale udoskonalony, bo telewizyjne ciasto nie wyszło jak potrzeba. A u mnie proszę – pulchne, jogurtowe ciasto, śliwki podduszone z miodem i cynamonem. Dom wypełnia wspaniały zapach:)

jogurtowe

Ciasto:

4 jajka

150 g cukru

cukier wanilinowy

600 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

500 ml jogurtu naturalnego gęstego

6 łyżek oleju

600 g śliwek

cynamon

2 łyżki miodu (+ 1  łyżka miodu na poncz)

1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

2. Wydrylowane śliwki podduś w miodzie przez ok 2 min., dodaj cynamon.

3. Ubij jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i olej.

4. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą.

5. Wyłóż tortownicę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia i wylej ciasto, a na górę poukładaj śliwki z miodowym syropem. Śliwki można lekko docisnąć.

6. Teraz ciasto wędruje do piekarnika na ok 60 min lub do suchego patyczka.

UWAGA! 

Jajka ubijamy z cukrami do białości, ale kolejne składniki mieszamy już za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto jogurtowe nie lubi długiego wyrabiania, więc mieszamy je krótko, dosłownie „widelcem” – tylko tak, aby połączyły się składniki.

Wystudzone ciasto nasączamy wodą i miodem (1 łyżka miodu na 1 szklankę wody).

Smacznego!

 

 

31 komentarzy do “Ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem

  1. Wygląda super. Tylko trochę dziwi mnie rozbieżność. W opisie przygotowania jest powiedziane, żeby jajka ubić na puszystą masę – co trochę trwa, natomiast w uwadze, żeby tylko wymieszać widelcem – w tej opcji puszystej piany z pewnością nie otrzymamy. Co nie zmienia faktu, że ciasto z olejem przeważnie zawsze się udaje.

    • Kto pyta, nie błądzi:) Rozpuszczamy łyżkę miodu w wodzie, takim ponczem nasączamy ciasto czyli stopniowo, najlepiej łyżką wylewamy płyn na ciasto. Smacznego:)

    • Ja też miałam wiele prób, ale to ciasto jest naprawdę pyszne i wychodzi. Tylko pamiętaj – składniki o teperaturze pokojowej i po ubiciu jajek mieszamy wyłącznie łyżką:)

    • Myślę, że fajnie sprawdzą się gruszki lub jabłka pokrojone w ćwiartki (tylko wtedy trzeba je poddusić na miodzie troszkę dłużej). Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>