Tort malinowo-czekoladowy

0 Flares 0 Flares ×

Jeśli tort na specjalną okazję, to tylko malinowo-czekoladowy. Robiłam go również w wersji truskawkowej i wyszedł równie obłędnie. W całym mieście nie znalazłam świeżych malin – nic dziwnego – środek października nie jest szczytem sezonu na te owoce :) Jak dobrze mieć spory zapas w zamrażarce! Ciasto wytworne i eleganckie, zapraszam! Poza tym, kto nie przepada za tortami na biszkopcie znajdzie tu ciasto idealne!

_DSC2999

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Ciasto:

6 dużych jajek

330 ml mleka

280 ml oleju

2 1/2 szklanki brązowego cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

330 g mąki

130 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż tylko na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.

1. Wymieszaj w misce jajka, mleko, cukry i olej. Nie ubijaj.

2. Do osobnego naczynia przesiej suche składniki – mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

3. Składniki suche połącz z mokrymi, wymieszaj drewnianą łyżką tylko do ich połączenia.

4. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz ok 55-60 mim. lub do suchego patyczka. Wystudź je na kratce.

Malinowa frużelina:

750 g malin, mrożonych

5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody

1 1/4 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

1. Maliny zagotuj z cukrem (poczekaj, aż cukier się rozpuści).

2. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj i zagotuj, po czym zdejmij z palnika i przetrzyj przez drobne sitko – maliny bez pestek to jest to! – sam smak!

3. Rozpuszczoną żelatynę wmieszaj powoli do owocowego sosu, uważając, by nie utworzyły się grudki. Teraz sos wędruje na kilka godzin do lodówki, aby zgęstniał.

Krem malinowy:

750 g serka mascarpone

malinowa frużelina

Połącz mascarpone i frużelinę tak, aby powstała gładka masa.

Glazura malinowa:

180 g dżemu malinowego

2  łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody

Dżem rozpuść, podgrzewając na niewielkim ogniu. Zagotuj i przetrzyj przez sito tak, aby pozbyć się pesteczek. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Po przestudzeniu, włóż do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Ponad to:

1 czekolada gorzka, starta

 

Wszystko gotowe. Co teraz?, czyli wykonanie :)

1. Ciasto przekrój na 3 części.

2. Pierwszy blat połóż na paterze i rozsmaruj na niej 1/3 kremu malinowego.

3. Przykry drugim blatem i posmaruj ten blat kolejną częścią kremu.

4. Przykryj ostatnim blatem, a brzegi i wierzch wysmaruj resztą kremu.

5. Oprósz ciasto startą czekoladą na brzegach, zostawiając środek pusty. Nie jest to łatwe – ale dasz radę! Na górę wylej tężejącą glazurę, rozprowadź by powstała gładka tafla. Można go jeszcze dodatkowo udekorować resztką kremu malinowego lub świeżymi malinami w sezonie.

6. Gotowy tort schłodzić.

Uwagi:

Upieczone ciasto ma „górkę”, którą należy ściąć.

Jeśli lubisz bardzo wilgotne torty, to polecam nasączyć blaty wodą z sokiem malinowym (potrzebujemy ok 1,5 szklanki), w wersji dla dorosłych dodając likier malinowy lub spirytus.

Smacznego!

_DSC2990

inspiracja:  mojewypieki.com

 

 

 

 

 

2 komentarze do “Tort malinowo-czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>