Tort miodowo-orzechowy

_DSC3072a
0 Flares 0 Flares ×

Widzisz te słodkie pszczółki? Ulepiły je rączki 8 latki specjalnie na ten tort :) A ten ciekawy wzór? Hmm… przeczytaj to się dowiesz:)

Tort miodowy-orzechowy inaczej zwany jest tortem pszczelarza to delikatny orzechowy biszkopt i puszysta masa miodowa na bazie bitej śmietany i mascarpone. Dla mnie to bardzo jesienne smaki – miód i orzechy z tegorocznych zbiorów, czego chcieć więcej:)

_DSC3072a Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmaruj dno masłem i oprósz bułką tartą.

BISZKOPT:

8 jajek

150g cukru pudru

150g mąki pszennej

200 g zmielonych orzechów włoskich

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1. Do naczynia przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia i orzechami.

2. Białka oddziel od żółtek.

3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

4. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając.

5. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, aż powstanie jednolita masa.

6. Teraz czas na suche składniki – dodawaj je stopniowo, dokładnie mieszając ciasto szpatułką, aż do całkowitego połączenia.

7. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Biszkopt pieczemy ok 40 min lub do suchego patyczka.

8. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy tak ciasto.

9. Zimny biszkopt kroimy na blaty – ja pokroiłam na 4 blaty.

Miodowy PONCZ:

6 łyżek miodu

6 łyżek wrzątku + chłodna, przegotowana woda ok 200 ml

Połącz miód z wrzątkiem do połączenia i uzupełnij wodą.

KREM:

1 l śmietanki kremówki 36%, schłodzonej

750 g serka mascarpone, schłodzonego

żółty barwnik

sok z 1/2 cytryny

10 (lub więcej) łyżek miodu

1. Śmietankę ubij na sztywno.

2. Dodaj serek mascarpone oraz barwnik. Dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj płynny miód i cytrynę. Dodałam go więcej niż w oryginalnym przepisie, bo po prostu lubię:)

WYKONANIE:

1. Na paterze umieść pierwszy blat. Nasącz go ponczem i wysmaruj 1/4 kremu. Czynność powtórz, nakładając krem pomiędzy wszystkie blaty. Krem nałóż również na boki i wierzch tortu.

2. Tajemnica wzoru ma torcie – folia bąbelkowa!

Trochę karkołomne? tak Ci się tylko wydaje :)

Przygotuj folię wcześniej – wytnij okrąg o średnicy tortownicy oraz pasek na bok. Zerknij na zdjęcia :)

_DSC3035 _DSC3036

Do gotowego tortu przyłóż folię – najpierw górę, potem boki, Delikatnie dociśnij. Powstanie piękny wzór:)

Na moim torcie znalazł się również napis, zrobiony z rozpuszczonej czekolady przy pomocy talki i rękawa cukierniczego.

Gotowy tort umieszczamy w lodówce.

_DSC3045 _DSC3090

Smacznego!!!

inspiracja: mojewypieki.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>