Odwrócone ciasto gruszkowo-imbirowe

_DSC3149a
0 Flares 0 Flares ×

Ciasto odwrócone to dla mnie nowość. Jakoś zawsze myślałam, że to frykas nie dla mnie, tj, że nie dam rady go upiec. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że się MYLIŁAM:)

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Delikatne gruszki na wierzchu pysznie kontrastują z miękkim, korzennym ciastem. Jeśli lubisz imbir i kardamon – to ciasto dla Ciebie:)

_DSC3148

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Tortownica: o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia na spodzie do wysokości 2 cm.

 

 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Tortownica: 24 cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia do wysokości 2 cm.

2 duże, obrane ze skórki gruszki

1/2 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

2 łyżki masła

2-3 łyżki cukru

1. Obrane gruszki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na dość cienkie plastry (ok 5 mm).

2. Masło i cukier rozpuść na patelni, dodając przyprawy.

3. Na patelni z masłem i cukrem poukładaj plastry gruszek, odczekaj ok 2 min i przewróć owoce na drugą stronę. Po ok 1 min gruszki będą gotowe. Owoce nie mogą być zbyt miękkie.

4. Patelnię zdejmij z palnika i odczekaj, aby gruszki ostygły.

Ciasto:

160 g mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

2 jajka

150 g cukru

5 łyżek oliwy

100 ml gęstego jogurtu

1. Rozgrzej piekarnik do 180°.

2. Do naczynia przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.

3. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

4. Dodaj olej dalej miksując.

5. Do ubitych jaj z cukrem dodawaj stopniowo mąkę na przemian z jogurtem. Nie miksuj za długo – wymieszaj do połączenia składników.

6. Na wyłożonej papierem tortownicy układaj plastry wcześniej przygotowanych gruszek.

7. Możesz wlać na gruszki resztę masła, która nie zredukowała się podczas przesmażania owoców.

8. Na ułożone gruszki wylej ciasto. Wyrównaj. I teraz tortownica wędruje do piekarnika na ok 30-40 min lub do suchego patyczka.

9. Upieczone ciasto zostaw w tortownicy do wystygnięcia. Możesz studzić je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

10. Z wystudzonej tortownicy z ciastem zdejmij obręcz. Delikatnie przyłóż do niego talerz lub paterę i odwróć. I trata! Odwrócone ciasto gruszkowo-imbirowe jest gotowe:)

Smacznego!

 

inspiracja: beawkuchni.com

 

 

 

 

Jeden komentarz do “Odwrócone ciasto gruszkowo-imbirowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>