Kubusiowe

_DSC3131
0 Flares 0 Flares ×

Najlepsze ciasto świata! Moja teściowa piecze najsmaczniejsze i nigdy mi się nie nudzi. Prosta receptura zawsze się sprawdza: biszkopt, bita śmietana, masa „kubusiowa” :)

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni przez ok 25-30 min lub do suchego patyczka.
2. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na „sztywno”, dodając pod koniec ubijania cukier oraz po jednym żółtku.

3. W osobnym naczyniu połącz mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej przez sitko. Powoli wsyp do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.

4.Wylej na blaszkę o średnicy max 23×30 cw wysmarowanej masłem i wysypanej mąką jedynie na dnie. Pieczenie trwa ok 25 min lub do suchego patyczka.

Wystudź.

Masa Kubusiowa:

1 l soku Kubuś (marchewkowo-jabłkowego)

3 budynie śmietankowe bez cukru

ewentualnie cukier do smaku

1. Zagotuj sok Kubuś, odlewając wcześniej pół szklanki, w której rozprowadzisz proszek budyniu. Przygotuj budyń kubusiowy.

2. Skosztuj, czy nie potrzeba dodać cukru ;)

3. Wystudź.

Bita śmietana:

750 ml śmietanki kremówki 36%

3 opakowania Śmietan-Fixu

cukier puder do smaku (ok 3 łyżek)

1. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy Śmietan-Fix i cukier. Nie jestem zwolenniczką dodawania jakichkolwiek „fixów” do ciasta, ale żelatyna sprawia, że bita śmietana jest bardzo sztywna, tu więc jest wyjątek.

Polewa czekoladowa:

1/2 margaryny

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 jajko

1. Margarynę, cukier i kakao włożyć do rondelka, roztopić i mocno podgrzać, ale nie gotować!

2. Dodać całe jajko, dokładnie wymieszać, aż polewa zrobi się szklista. Jajko przed dodaniem do polewy porządnie umyć i wyparzyć.

3. Wystudź.

Przygotowanie:

1. Biszkopt przekrajmy na dwie części.

2. Jedną część włóż do blaszki, w której piekłaś biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wylej na niego całą masę kubusiową.

3. Kolejna warstwa to 4/5 bitej śmietany.

4. Na bitą śmietanę wyłóż drugą część biszkoptu.

5. Górna warstwa to pozostała część bitej śmietany i polewa czekoladowa.

6. Możesz udekorować ciasto płatkami migdałów i schłodzić w lodówce.

uwaga: ciasto będzie węższe nić blaszka, dlatego kiedy ciasto już będzie gotowe, wsuń pomiędzy blaszkę a papier do pieczenia (folię aluminiową) coś w rodzaju klinów. Może to być np. zwinięty ręcznik papierowy. Takie kliny w kilku miejscach, zabezpieczą ciasto przed przechyleniem. 

_DSC3136

 

inspiracja: moja Teściowa:)

2 komentarze do “Kubusiowe

  1. Hej

    W składnikach na biszkopt są tylko 4 łyżki mąki. Czy jest to wystarczająca ilość? Nie jest to jakiś błąd? Chcę upiec to ciasto na urodziny córki

    • To bardzo stary przepis na biszkopt. Uda się:) Jeśli ma Pan wątpliwość proszę dosypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ale nie jest to konieczne. Ważna jest kolejność dodawania składników:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>