Sernik jaglany

_DSC3192
0 Flares 0 Flares ×

Jak nazwać to cudo? Może jagielnikiem, bo składa się z kaszy jaglanej, a nie ma w sobie ani grama twarogu, choć jak twaróg smakuje?
Tajemnicze, niesamowicie zdrowe i niebiańsko pyszne ciasto dziś u mnie na blogu. Zapraszam na…JAGIELNIK!

Ciasteczkowy spód:

100 g ciasteczek (u mnie herbatniki Petitki)

2 łyżeczki masła

30 g cukru

60 ml mleka

60 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. W malakserze umieść ciasteczka i rozdrobnij je na pył. Przesyp ciasteczka do miski.

3. Dodaj masło, cukier, mleko i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

4. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy. Wstaw do piekarnika na 12-15 min, aż spód się lekko zrumieni.

Masa:

1 1/2 szklanki kaszy jaglanej

4 szklanki mleka

2 szklanki jogurtu naturalnego

150 ml cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1/2  łyżeczki olejku waniliowego

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek masła

1 szklanka rodzynek

1. Kaszę jaglaną przelewaj wielokrotnie ciepłą wodą lub delikatnie upraż, aby straciła goryczkę.

2. Kaszęumieść w garnku, zalej wrzątkiem, zagotuj i gotuj przez 3 minuty, następnie przesyp na gęste sito i znów przelej ciepłą wodą.

3. W garnku zagotuj mleko. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Uwaga! Łatwo się przypala, trzeba mieszać dość często.

4. Ugotowaną kaszę przesyp do miski Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera. Dodaj jogurt, cukier, cukier waniliowy, olejek waniliowy i masło. Zmiksuj wszystko dokładnie. Na końcu dodaj rodzynki i mąkę i wymieszaj łyżką.

5. Przelej masę na upieczony spód. Wyrównaj i włóż do piekarnika na ok 40 min lub do suchego patyczka.

6. Podawaj schłodzony.

Smacznego!

_DSC3180

inspiracja: olgasmile.com.

 

3 komentarze do “Sernik jaglany

  1. ciekawy, ale dość bezsensowny przepis. Po co piec nibysernik z kaszy jaglanej skoro i tak zawiera produkty mleczne. Nie zastąpi sernika weganom i osobom uczulonym na laktozę. Taniej szybciej jest upiec zwykły sernik!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>