Budyń jaglany

0 Flares 0 Flares ×

Zachwycam się ostatnio kaszą jaglaną…Można z niej wyczarować wiele smakołyków, o których nie miałam pojęcia! Jednym z nich jest budyń jaglany. Pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Coś dla łasuchów!

budyń

Deser dla 4-5 osób

Przygotowanie: ok 30 min

 

1 1/2 szklanki kaszy jaglanej

4 szklanki mleka

1 łyżka masła

2 łyżki cukru wanilinowego

3 łyżki cukru

2 łyżki kakao

Przygotowanie: 

1. Kaszę przepłucz ciepłą wodą, wysyp na suchą patelnię i podpraż chwilę. Wsyp do garnka, zalej ok 1 litrem, wody i podgotuj ok 3 min, później zlej wodę i wysyp kaszę na sitko i znów przepłucz. W ten sposób pozbędziesz się goryczki z kaszy.

2. Wsyp kaszę do garnka, zalej mlekiem i gotuj ok 20 min, aż kasza lekko się rozgotuje. Dodaj masło i cukry.

3. Ręcznym blenderem zmiksuj wszystko na gładką masę.

4. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp kakao.

5. Nałóż do pucharków.

Uwaga: jeśli masa będzie za gęsta możesz dolać mleka.

Smacznego!!!

 

Jeden komentarz do “Budyń jaglany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>