Jabłecznik

0 Flares 0 Flares ×

Trochę to nie bożonarodzeniowe ciasto…No, nie:) Ale miałam dziś na nie niesamowitą ochotę! Wśród wszystkich jabłeczników i szarlotek świata – to jest numerem jeden. Tarte jabłka z cynamonem i rodzynkami pomiędzy dwoma warstwami ciasta – ciemną – kakaową i jasną. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy obie warstwy ciasta zdołają przesiąknąć aromatem jabłek.

Czas pieczenia: ok 35-45 min

200 g cukru pudru

200 g masła

350 g mąki       

5 jajek

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 opakowanie cukru wanilinowego

8 łyżek mleka

2,5 kg jabłek obranych, startych na grubych oczkach

2 łyżki kakao

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

garść rodzynek

cynamon

 

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 26×40 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka połącz z cukrem – utrzyj je za puszystą masę, po czym dodaj miękkie masło.

3. Dodaj kolejne składniki – mąkę, sodę, mleko, cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksuj wszystko razem. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, aż do połączenia składników.

4. Podziel ciasto na 2 części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj.

5. Starte na grubych oczkach jabłka trzeba przesmażyć. Trudno powiedzieć jak długo to potrwa, bo zależy to od wielkości garnka w którym umieścimy czy gatunku jabłek. Jabłka muszą się zeszklić, lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.

6. Do jabłek dosyp rodzynki, cynamon do smaku (ja lubię dużżżżo), a na samym końcu budyń. Tak, tak – proszek z torebki o nazwie budyń;) Budyń sprawi, że jabłka będę zwartą masą i po ukrojeniu kawałka, górna warstwa się nie zsunie.

7. Na przygotowaną blaszkę wylej ciemnie ciasto – rozsmaruj. Teraz czas na jabłka – wyrównaj. Potem jasne ciasto i znów wyrównaj.

8. Pieczenie to jak już wspomniałam ok 40 min – lub do suchego patyczka. Górna warstwa będzie złocistobrązowa.

9. Jabłecznik może postać kilka dni i ciągle będzie pyszny. Zaraz po upieczeniu obie warstwy ciasta są dość kruche, dopiero na drugi dzień, ciasto smakuje jak należy.

Smacznego:)

inspiracja: moja Mama:)

Jeden komentarz do “Jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>