Mocno czekoladowe ciasto Mississippi

0 Flares 0 Flares ×

Uwielbiam takie smaki! Ciężkie, wilgotne ciasto czekoladowe to dla mnie jedyne ciasto na poprawę nastroju przy „byle-jakiej” pogodzie. Idealne ciasto do herbaty.

_DSC2080

250 g masła

250 g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

180 ml wody

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

70 g kakao

200 g cukru

4 jajka

120 ml maślanki

2 łyżki oleju

1. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm – wysmaruj masłem, wyłóż papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył ‚kołnierz’ nad formą na dwa cm.

2. Do garnuszka wlej 180 ml wody, dodaj masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Podgrzej na niewielkim ogniu mieszając, aż mikstura lekko zgęstnieje. Zostaw do wystygnięcia.

3.Do miseczki wsyp mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszaj z cukrem.

4. Dodaj 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiaj łyżką. Powoli dodawaj masę z czekoladą, w końcu wlej ciasto do przygotowanej formy.

5. Piecz w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej – ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by się nie wysuszyło; u mnie trwało to krócej).

Ciasto powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Polewa czyli ganache:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki

Czekoladę połam na mniejsze części, umieść w miseczce wraz z śmietanką. Rozpuść w kuchence mikrofalowej

Kiedy polewa będzie letnia, rozsmaruj ją na cieście.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki.com

_DSC2069

2 komentarze do “Mocno czekoladowe ciasto Mississippi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>