Cytrynowy piegusek

0 Flares 0 Flares ×

W ogóle nie pomyślałam, że to ciasto tak się nazywa! Znalazłam go na stronie amerykańskiej blogerki i od razu pomyślałam, że musi być pyszne:) I faktycznie. W sobotnie popołudnie po moim domu roznosił się zapach cytrynowej skórki…a popołudniowa kawa z takim ciastem miała wspaniały leniwy smak.

3/4 szklanki cukru pudru
starta skórka z 1 cytryny
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki mleka + 1/2 łyżeczki białego octu winnego
3 łyżki soku z cytryny
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka niemielonego maku
1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj maleńką keksówkę – 12×25 cm – wymasuj ją masłem i wysyp bułką tartą.

2. W dużej misce wymieszaj cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Mieszanka będzie wyglądała jak piasek, ale będzie o wiele lepiej smakowała ;)

3. Dodaj jajka, zmiksuj wszystko, aż mieszanina nabierze lekkości. Następnie wmieszaj płynne składniki: mleko, ocet sok z cytryny.

4. W osobnej misce połącz mąkę, sodę i sól.

5. Połącz składniki mokre i suche, na końcu dodaj delikatnie mak i rozpuszczone masło lub olej.

6. Czas pieczenie to ok 40 min lub do suchego patyczka.

Smacznego!

inspiracja: http://www.laurenslatest.com/

Jeden komentarz do “Cytrynowy piegusek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>