Czekokubki

0 Flares 0 Flares ×

Czekokubki lub czekoladowa lawa to dość popularny deser. Nie próbowałaś jeszcze a jesteś miłośniczką czekolady?…to najwyższy czas! Szybkie czekoladowe ciasto jest bardzo spektakularne. Szczególnie kiedy, z ciastka wydobywa się gorąca czekoladowa masa.

czekokubki

Uwaga: do przygotowania swoich czekokubków użyłam kokilek o średnicy 8 cm, ale z powodzeniem można piec je w niewielkich filiżankach.

170 g gorzkiej czekolady

56 g mlecznej czekolady

140 g masła

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 duże jajka

3 duże żółtka

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie: 

1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz kakao.

2. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

3. Ciepłą masę (nie gorącą!) przelej do większej miski. Dodaj mąkę, cukry, na samym końcu jajka i żółtka. Dokładnie zmiksuj.

4. Napełnij kokilki do 3/4 wysokości i wsadź do piekarnika na ok 10 – 12 min. Brzegi ciastek będą wypieczone, ale środek wciąż płynny.

Można podawać gorące z lodami, owocami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

inspiracja: foodnetwork.com

Jeden komentarz do “Czekokubki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>