Śledzie pod pierzynką

0 Flares 0 Flares ×

Czas jakoś uczcić roczek mojego bloga!

Nietypowo – nie powiem, bo śledziami, ale co mi tam! Sto lat, sto lat!

Ten przepis na śledzie znam od wieków, ale nie potrafiłam go docenić. Chyba faktycznie zmieniają się smaki z biegiem lat, bo nagle tak mi zasmakowały, że postanowiłam robić je częściej. Śledzie, cebula, jabłka, jajka pod pierzynką z majonezu, oprószone tartym serem. Idealna na Sylwestrowa przekąska!

śl III

450 g filetów śledziowych typu Matias

2 jajka, ugotowane na twardo

1 duża cebula

2 średnie jabłka, pokrojone w kostkę

3 łyżki majonezu

garść tartego sera

mleko do namoczenia śledzi

sól i pieprz do smaku

uwaga: ilość śledzi i pozostałych składników to kwestia umowna, możesz je zwiększyć lub zmniejszyć apetytu Twoich gości

Przygotowanie: 

1. Śledzie namocz w mleku. Choć nie jest to niezbędne – jeśli nie wymoczysz śledzi będą one po prostu słone, więc nie dodawaj już soli do smaku. Pokrój je według uznania na mniejsze lub większe kawałeczki i wyłóż do naczynia.

2. Kolejna warstwa to cebula – pokrój ją w dość drobną kostkę i wyłóż na śledzie.

3. Teraz czas na jabłka, również pokrojone w kostkę.

4. Na samą górę wędrują ugotowane na twardo, pokrojone jajka.

5. Wierzch posyp przyprawami, cienko posmaruj majonezem i posyp startym serem.

Gotowe:)

Smacznego!!!

śl II śl

3 komentarze do “Śledzie pod pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>