Serniko-makowiec

0 Flares 0 Flares ×

Na poświąteczno-karnawałowe biesiadowanie przy stole to ciasto jest genialne. Ani nie za słodkie, wilgotne od bakalii, delikatnie chrupiące na kruchym spodzie.

KRUCHE CIASTO:

225 g mąki

150 g masła

75g cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

cukier waniliowy

szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w misie miksera. Wyrób szybko ciasto, owiń folią i spłaszcz je. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj wyłóż na blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarowanego masłem i wysypaną mąką. Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min, aż ciasto lekko się zrumieni.

MASA MAKOWA:

400g maku

70g cukru

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

30g miękkiego masła

100g miodu płynnego

25g płatków migdałowych

ok. 250g–300g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka kandyzowana cytrynowa i pomarańczowa,  itp.)

3/4 l mleka

W dzisiejszych czasach można kupić mielony mak. Ja tak zrobiłam, co zaoszczędziło mi pracy z moczeniem maku w mleku i mieleniu go. Jeśli jednak masz mak niemielony – namocz go w mleku na noc, następnie musisz go zmielić (odcedzając mleko, jeśli mak go nie wchłonie).

1. Zmielony mak wsyp do garnka i zalej szklanką mleka. Musisz pilnować, żeby mak się nie przypalił. Kiedy mak  już wchłonie mleko, dolej kolejną szklankę i znów poczekaj, aż mak go wchłonie. Teraz mak powinien wyglądać jak gęsty budyń, jeśli tak nie wygląda dolej jeszcze mleka i poczekaj. Zdejmij go z palnika.

2. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki po kolei: cukier, miód, masło, cynamon, płatki migdałów, bakalie. Lekko przestudź masę o dodaj żółtka szybko mieszając. Białka dodasz na samym końcu, ubite na sztywną pianę, tuż przed wylaniem na kruchy spód. Odstaw.

MASA SEROWA: 

800g sera, dwukrotnie zmielonego

4 jajka

100 ml śmietany kremówki

1 budyń waniliowy

90g miękkiego masła

100g cukru pudru

4 duże łyżki kwaśnej śmietany

1. Ubij masło na puszysta masę, dodaj po jednym jajku, a później cukier i budyń.

2. Następnie porcjami dodawaj ser i dokładnie wymieszaj, później kwaśną śmietanę, a na samym końcu ubitą śmietankę kremówkę. Ja nie przepadam za skórką pomarańczową, ale jeśli lubić dodaj jej garść.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na podpieczony kruchy spód wylej masę makową i wyrównaj.

2. Na masę makową wylej masę serową.

3. Teraz do piekarnika na 10 min do temperatury 180°C. Później zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 40 min. Wyłącz piekarnik i po 10 minutach wyjmij sernik. Musi dokładnie wystygnąć:)

Dla czekoladoholików – ciasto można polać czekoladą:)

Smacznego!

inspiracja: foodmag.pl

sermak

 

Jeden komentarz do “Serniko-makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>