Kokosowy budyń z tapioki* z cynamonowym ananasem

0 Flares 0 Flares ×

 

_DSC3769

Pewnie zastanawiasz się, co to jest tapioka:) Tapioka powstaje z manioku, jest bez smaku i zapachu, nie zawiera również glutenu. U nas nie jest bardzo znana, jednak powoli staje się modna. U mnie w wersji budyniu, ale o niebo lepszego od tego znanego u nas, bo o ciekawej konsystencji. Polecam, jeśli ktoś chce spróbować czegoś nowego:)

Dla 4 osób

1/2 szklanki drobnej tapioki

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

400 ml mleka

1 łyżka cukru

cukier wanilinowy

1/2 dużego ananasa, drobno pokrojonego

1/2 łyżki masła

1/2 łyżeczki cynamonu

kilka goździków

1. Tapiokę namocz w mleku i mleku kokosowym przez 1 godzinę, następnie ugotuj ją przez ok 15 min lub troszkę dłużej z cukrem i cukrem wanilinowym. Granulki tapioki muszą być miękkie i przeźroczyste, bez białego środka-ja akurat lubię ją nieco twardszą, stąd na zdjęciach widać biały środek;). Gotowa tapioka ma konsystencję budyniu i pod koniec gotowania trzeba uważać, żeby się nie przypaliła.

2. W międzyczasie rozpuść masło na patelni i dodaj pokrojonego ananasa i przyprawy. Chwilkę podduś – ananas musi być sprężysty, ale nie surowy.

3. Budyń wykładaj do pucharków, na spód i na górę wyłóż ananasa (uwaga: goździki nie są jadalne :) )

Smacznego!

inspiracja: jadlonomia.com

* tapioka do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością

 

Jeden komentarz do “Kokosowy budyń z tapioki* z cynamonowym ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>