Greckie ciasto orzechowe z pomarańczowym syropem

0 Flares 0 Flares ×

Jak tu spożytkować nadmiar orzechów? Może doskonałe ciasto orzechowe nasączone pomarańczowym syropem? TAK! :)

_DSC3698

Ciasto:

200 g mielonych orzechów włoskich

185 g mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

125 ml oliwy z oliwek

125 ml greckiego jogurtu

50 g cukru

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tatrą.

2. W misce ubij jaja, cukier i oliwę na puszysta masę.

3. Dodaj jogurt grecki, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i goździki.

4. Na koniec dodaj orzechy i przełóż ciasto do keksówki.

5. Czas pieczenia to 40 min bez termoobiegu lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź całkowicie.

Syrop:

50 ml miodu

50 ml wody

1 pomarańcza (wyciśnięty sok i skórka)

szczypta cynamonu

kilka goździków

ewentualnie 50 ml whiskey lub brandy

Wszystkie składniki (za wyjątkiem alkoholu) umieść w rondelku. Delikatnie podgrzej, następnie zdejmij z ognia dodając alkohol.

WYSTUDZONE ciasto nakłuj patyczkiem i wolno polewaj GORĄCYM syropem.

Smacznego!

_DSC3727

inspiracja: coolandminty.blogspot.com

 

 

Jeden komentarz do “Greckie ciasto orzechowe z pomarańczowym syropem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>