Marchewkowiec, czyli co zrobić, kiedy nie ma świeżych owoców, a do kawy zjadłoby się coś pysznego:)

0 Flares 0 Flares ×

To ciasto to skarb:) Zimowy skarb, kiedy nie ma co na ciasto rzucić, bo letnie zapasy mrożonych truskawek są już wspomnieniem, a na świeże trzeba poczekać aż pół roku!:D Tu przychodzi z pomocą tatra marchew, zresztą każde ciasto zawierające warzywa jest pyszne i postaram się Was o tym wkrótce przekonać. Wracając do ciasta – tarta marchew, rodzynki, orzechy, mmmmm:D

_DSC3811

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

1/3 szklanki oleju

2 jajka, roztrzepane

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

garść rodzynek

ewentualnie: pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)

1  i 1/2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

Przygotowanie: 

1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

3. Wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, sól, przyprawy, sodę,

4. W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem.

5. Połącz suche składniki i mokre, dodaj również orzechy, marchewkę i ananas, jeśli zdecydowałaś się go dodać. Wymieszaj dokładnie, przelej do tortownicy i wyrównaj.

6. Pieczenie trwa ok 40 min lub do suchego patyczka.

Ciasto marchewkowe często podawane jest z kremem z twarożku z cukrem i wanilią. No, moje ciasto się nie doczekało – dzieci zacierały na nie rączki, co widać na zdjęciu:)

_DSC3829

 

_DSC3817

 

Smacznego:)

inspiracja: mojewypieki.com

5 komentarzy do “Marchewkowiec, czyli co zrobić, kiedy nie ma świeżych owoców, a do kawy zjadłoby się coś pysznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>