Pieczone warzywa z prażoną dynią i słonecznikiem

0 Flares 0 Flares ×

To danie to ciekawa alternatywa dla sałatki:) Pieczone warzywa, właściwie jakiekolwiek, mogą być też świetną przystawką.

P1060957

Ja akurat miałam takie warzywa:

ziemniak

pomidor

cukinia

cebula

bakłażan

ponad to:

żółty ser do posypania po górze

pestki dyni i słonecznika

zioła prowansalskie

sól i pieprz

olej lub oliwa z oliwek

 

Ilość warzyw zależy o wielkości naczynia, w którym je upieczesz.

Warzywa umyj. Te, które trzeba – obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i na przemian układaj warzywa.Ważne jest, żeby warzywa typu pomidor, czyli miękkie były poukładane na „twardych”, np ziemniakach.

Kiedy ułożysz już wszystkie warzywa pokrop je oliwą z oliwek lub olejem, posyp przyprawami i startym żółtym serem.

Teraz do piekarnika – piecz w  200°C przez ok 30 min.

W między czasie na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika. Jeśli chcesz, dodaj troszkę chilli, ale to wersja nie dla dzieci ;)

Gotowe warzywa posyp pestkami:) P Y C H A!!!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>