Muffinki ze śliwkami i cynamonem

0 Flares 0 Flares ×

Kto ma jeszcze mrożone śliwki???

JA!!! i mam nadzieję, że TY też:) Nie wyobrażam sobie, że nie mam w zamrażarce owoców w środku zimy. Teraz w końcu stycznia na przykład, wyciągam borówki amerykańskie, truskawki, porzeczki i śliwki właśnie i mam frajdę, bo owocowe desery i ciasta w styczniu pięknie pachną, wspaniale smakują i przypominają, że już wkrótce….wiosna. Dobra – przesadziłam, no ale te parę miesięcy szybko to minie:)muff

Przepis na 8 muffinek:

300 g mąki pszennej

1  łyżeczka sody oczyszczonej

80 g cukru pudru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

200 g świeżych lub mrożonych śliwek

1 roztrzepane jajko

180 ml maślanki lub kefiru

125 ml oleju

cynamon

Foremkę do pieczenia dużych muffinek wyłożyć papilotkami, a piekarnik rozgrzać do 180ºC.

1. W jedynym naczyniu zmieszaj składniki suche: make, sodę, cukier puder.

2. W drugiej miseczce połącz jajko, maślankę lub olej.

3. Połączyć składniki z obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników, tzn nie za długo:)

4. Śliwki wydrylować, podzielić na pół lub jeśli są większe na ćwiartki i przesypać cynamonem i wymieszać.

5. Rozdzielić ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Na wierzchu  delikatnie powtykać śliwki.

6. Piec ok 25 min lub do suchego patyczka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>