Zatapiane rogaliki z marmoladą różaną

0 Flares 0 Flares ×

Znalazłam ten przepis przypadkiem, na jednej ze stron o wypiekach, która później stała się moją ulubioną:)
Ciasto drożdżowe robi się w zaskakujący sposób, zatapiając je w wodzie, co widać na zdjęciu. Efekt jest niesamowity! Rogaliki są delikatne i jak na ciasto drożdżowe wyjątkowo długo zachowują świeżość. To jeden z Waszych ulubionych przepisów:)

Ciasto drożdżowe:

2,5 szklanki mąki pszennej oraz plus szklanka do podsypywania
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
120 g masła, roztopionego
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
30 g drożdży

Z lekko podgrzanego mleka, cukru i drożdzy zrobić rozczyn. Odczekać 15 min, aż drożdże się “ruszą”. Pozostałe składniki wymieszać i dodać do nich rozczyn. Wyrobić ciasto. Jest ono dość luźne, ale na tym etapie może być. Wyłożyć ciasto na ściereczkę lub pieluchę. Wsadzić do garnka i zalać zimną wodą. Po ok 2h ciasto powinno wypłynąć. Wtedy dosypać mąki i wyrobić raz jeszcze. Podzielić na 4 części i rozwałkować dość cienko, następnie podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wyłożyć ok pół łyżeczki marmolady różanej. Zwinąć w zgrabny rogalik. Wyłożone na blasze rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody. Piec ok 10 min z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Przepis zaczerpnięty ze strony: mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>