Torcik Rafaello

0 Flares 0 Flares ×

Moje poszukiwania tortu idealnego chyba zbliżają się do końca – oto jest Rafaello, migdałowo-kokosowy delikatny krem na cieniutkim biszkopcie. Ciasto lekkie, z delikatną nutką advocata. Masz ochotę na coś pysznego, ale nie zbyt słodkiego? Ten deser jest dla Ciebie!

_DSC3889

Biszkopt:

Tortownica 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia jedynie na spodzie. Mąkę musisz przesiać. I uwaga – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2 jajka

1/3 szklanki cukru

50 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pamiętaj, aby ich nie przebić.

2. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, a następnie osobno po żółtku.

3. Do masy wsyp przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.

4. Przygotowaną wcześniej tortownicę wypełnij ciastem i wyrównaj.

5. Wstaw tortownicę do piekarnika na 175ºC na 20-25 min lub do suchego patyczka. Uważaj, żeby zbytnio wysuszyć ciasta.

6. Upieczony biszkopt ostudź na kratce.

Masa kokosowo-migdałowa:      

1/2 l śmietanki kremówki 36%

2 Śnieżki

1 biała czekolada

1 lub 1/2 szklanki advocatu

1 szklanka mleka

100 g płatków migdałów

50 g wiórków kokosowych

6 łyżeczek żelatyny

1. Kremówkę ubij prawie na sztywno, dodaj do niej pod koniec ubijania śnieżkę rozprowadzoną w mleku (śnieżka będzie dość gęsta, ale wtedy łatwiej rozprowadzisz ją w kremówce i nie powstaną grudki).

2. Czekoladę rozpuść na parze troszkę wcześniej, by wystygała  i dodaj do śmietanki.

3. Dalej miksując, dodaj powoli advocat, zmniejsz obroty miksera i dodaj płatki migdałów.

4. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, odstaw na chwilę do przestudzenia, by nie wlewać wrzątku do masy.

5. Po kilku minutach wlej żelatynę do masy, wlewając ją cienkim strumieniem, zmiksuj krótko.

6. Zimny biszkopt umieść ponownie w tortownicy.

7. Pozostałym mlekiem nasącz biszkopt (możesz użyć tylko kilku łyżek mleka, zależy, jak bardzo chcesz nasączyć ciasto).

8 . Na tak przygotowany biszkopt wylej tężejącą masę migdałową. Wyrównaj i obficie posyp wiórkami kokosowymi.

Uwaga – ciasto należy przygotować dzień przed podaniem – wtedy jest najsmaczniejsze.

Przechowywać w lodówce .

Smacznego!

_DSC3913

 

6 komentarzy do “Torcik Rafaello

  1. Witam. Czy do masy należy dodać wiorki? Czy tylko po wierzchu posypać. Bo na końcu pisze wylać masę kokosowo-migdałową a wcześniej nie ma nic napisanego o wiorkach.
    Pozdrawiam

    • Chochlik:) oczywiście do masy nie dosypujemy wiórków, tylko posypujemy górę. Dziękuję za uwagę:) Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>