Drożdżowe ślimaki z twarożkiem, rozmarynem, imbirem i śliwkami

0 Flares 0 Flares ×

Niedzielne szybkie ciasto, o ile drożdżowe ciasto można nazwać szybkim ;)

Moje drożdżowe ciasta z twarogiem zawsze były z kruszonką, dość ciężkie, tymczasem odkryłam drożdżowe ślimaki, które doskonale mogą zastąpić śniadaniową drożdżówkę. Twaróg zawiera ciekawy dodatek – rozmaryn, nadający drożdżówce ciekawy smak. Zdecydowanie warte polecenia:)

_DSC3922

Ciasto drożdżowe:

300 g mąki

2 łyżki cukru pudru

100 g miękkiego masła

2 jajka

szczypta soli

1/4 szklanki mleka

40 g drożdży

1. W jednym naczyniu umieść mąkę, cukier, masło, jajka i sól.

2. W kubeczku rozetrzyj drożdże z mlekiem.

3. Roztarte drożdże wlej do pozostałych składników i wyrób ciasto. Będzie ono dość luźne, ale później, po pobycie w lodówce zrobi się twardsze.

4. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny do wyrośnięcia.

Masa twarożkowa:

200 g twarogu

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki rozmarynu

Ponad to:

200 g śliwek lub innych owoców

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru

2 cm świeżego, obranego, startego imbiru

1.Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj żółtka, cukier i rozmaryn. Wymieszaj.

2. W osobnej miseczce przygotuj śliwki – wydryluj je i pokrój w ćwiartki. Dodaj cynamon, cukier i imbir. Wymieszaj.

Przygotowanie:

1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 160ºC.

2. Kiedy już po dwóch godzinach ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na kształt prostokąta.

3. Na środku ciasta rozsmaruj twarożek i zwiń w roladę.

4. Pokrój roladę na ok 3 cm plastry, jeden plaster ułóż w środku „na stojąco”, a resztę poukładaj dookoła niego. Wyda Ci się, że plastrów jest za mało, ale pamiętaj, że to ciasto drożdżowe i urośnie, więc zachowaj spory odstęp.

5. Umyte śliwki wydryluj, podziel na ćwiartki i dodaj cukier, imbir i cynamon. Wymieszaj. Śliwki trzeba teraz tylko powtykać pomiędzy ciasto a ser.

6. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika na ok 30 min lub do suchego patyczka.

Smacznego!

_DSC3919 _DSC3970

inspiracja: ABC gotowania

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>