Pączki z marmoladą z róży

0 Flares 0 Flares ×

„Trochę” przekornie:)

Niedawno tłusty czwartek wszyscy blogowali o pączkach. Można było dostać zawrotów głowy:) Więc u mnie pączki dziś:) Pyszne, tradycyjne, według starej receptury.

_DSC3866

60 g świeżych drożdży

500 g mąki

250 ml mleka

5 żółtek

50 g cukru

kilka kropli aromatu waniliowego

szczypta soli

1 kieliszek spirytusu

200 g masła

1 l oleju lub smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

marmolada różana

1. Zrób gęsty rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 100 g mąki i mlekiem. Zostaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Utrzyj żółtka z cukrem, , dodaj przesianą mąkę, rozczyn, aromat waniliowy, szczyptę soli, alkohol.

3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki.

4. Powoli wlewaj rozpuszczone masło, ponownie wyrób ciasto. Powinno nie być zbyt gęste.

5. Zostaw do wyrośnięcia (ok 15 min). Gdy ciasto zacznie wyrastać, ponownie je zacznij wyrabiać.

6. Tak przygotowanie ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok 1,5 h (aż ciasto podwoi swoja objętość) .

7. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na grubość 1,5-2 cm.  I teraz czas na decyzję: jaki sposób nadziewania wolisz. Po pierwsze możesz wykroić szklanką krążki, poczekać, aż wyrosną, usmażyć i nadziać marmoladą różaną. Drugi sposób to: na ciasto po rozwałkowaniu nałożyć 1/2 łyżeczki marmolady, przykryć drugim kawałkiem ciasta i dopiero teraz wykrawać krążki. Ja osobiście wolę sposób pierwszy – pączki nie rozklejają się podczas smażenia i nie wypływa z nich marmolada.

8. Smażenie pączków wymaga trochę wprawy, ale nie jest trudne – już w połowie smażenia tej porcji będziesz specjalistką;). Tłuszcz dobrze rozgrzej, w ocenie temperatury pomoże Ci kawałek chleba rzucony na tłuszcz – jeśli nie rozgrzejesz dobrze tłuszczu, pączki podczas smażenia nasiąkną zbyt dużą ilością tłuszczu. Na początku pączki muszą smażyć się pod przykryciem, potem odwróć je.

9. Gotowe pączki wykładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>