Tarta z mascarpone, advokatem i bitą śmietaną

0 Flares 0 Flares ×

Ta tarta zdecydowanie może być tortem:) Jest równie pyszna, reprezentacyjna i (niestety) kaloryczna. Podobnie do tortu jest syta, ale przy szczególnych okazjach można czasem zgrzeszyć ;)

tarta advokatowa

piekarnik rozgrzej do 180ºC

Ciasto półkruche:

2 szklanki mąki

125 g masła

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

1/2 słoika dżemu porzeczkowego

 

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj resztę składników (bez dżemu porzeczkowego) i zagnieć ciasto.

2. Włóż ciasto do lodówki na ok 30 min.

2. Schodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 26cm. Niczym nie smarowałam formy, bo ciasto jest dość tłuste i nie było to potrzebne. Ciasto nakłuć widelcem.

3. Piec ok 30 min lub do zrumienienia.

4. Upieczone ciasto musisz całkowicie wystudzić, a następnie wysmaruj je dżemem porzeczkowym. Ja go nałożyłam dość dużo – kwaśnawy dżem fajnie przełamuje słodki smak masy mascarpone i bitej śmietany.

 

Masa mascarpone:

500 g serka mascarpone

150 ml adwokata

 

1. Zmiksuj mascarpone z adwokatem.

2. Masę rozsmaruj na tarcie.

Ponad to:

500 ml śmietany kremówki 36%

5 łyżek cukru pudru

duża garść prażonych, wystudzonych płatów migdałów

 

1. Śmietanę ubij prawie na sztywno.

2. Pod koniec ubijania dodaj puder i jeszcze chwilę ubijaj. Uważaj, żeby jej nie „przebić”, bo wtedy jest nie do uratowania;(

3. Gotową bitą śmietanę wyłóż łyżką na tartę i posyp płatkami migdałów.

4. Gotową tatrę przechowuj w lodówce:)

 

Uwaga: Półkruchego ciasta nie trzeba piec dzień wcześniej.

tarta3

 

 Inspiracja: mojewypieki.com

 

17 komentarzy do “Tarta z mascarpone, advokatem i bitą śmietaną

    • Myślę że można dodać jakiegoś likieru: kawowego albo toffi. Nie próbowałam ze spirytusem, ale też pewnie by się sprawdził. I w jednym i drugim przypadku proszę dodawać tyle, aż uzyska Pani właściwy smak. Pozdrawiam i smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>