Półkruche ciasto z owocami i kruszonką

0 Flares 0 Flares ×

Uwielbiam półkruche ciasto! Nie jest tak kłopotliwe, jak ciasto kruche – nie musi, tak długo jak ciasto kruche, leżakować w lodówce, a po upieczeniu jest bardziej miękkie. Dodatkowo, nadaje się na tarty idealnie:)

polkruche

piekarnik rozgrzej do 180ºC

przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm

Ciasto półkruche:

2 szklanki mąki

125 g masła

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka:

100 g mąki

50 g masła

50 g cukru

 

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.

2. Włóż ciasto do lodówki na ok 30 min (ewentualnie).

3. Schodzonym ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 24cm. Niczym nie smarowałam formy, bo ciasto jest dość tłuste i nie było to potrzebne. Ciasto nakłuć widelcem.

4. Na ciasto wyłóż owoce, ja użyłam śliwek i dość ciasno je poukładałam.

5. Na wierzch wysyp kruszonkę: mąkę, cukier i masło siekamy razem (ja rozpuszczam masło).

6. Teraz do piekarnika na ok 40 min lub do suchego patyczka.

Smacznego!

polkruche 2

2 komentarze do “Półkruche ciasto z owocami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>