Fale Dunaju

0 Flares 0 Flares ×

W sumie przepis powinien się nazywać Trochę Oszukane Fale Dunaju, bo w oryginalnym przepisie biało-czarne fale ciasta otulają agrest. No, ale cóż – marzec, tuż przed Wielkanocą, krzaki agrestu ledwo listki puszczają i na owoce trzeba będzie poczekać do lipca. Niby niedługo, niby czas leci szybko, no ale naszła mnie ochota na to ciacho i co? I jak powszechnie wiadomo – „potrzeba matką wynalazków”, a już szczególnie w kuchni, wiele wspaniałych wpadek i nietrzymanie się przepisu, zaowocowało boskimi potrawami. Tak było i u mnie – zamiast agrestu w fale Dunaju otoczyły truskawki. Efekt? Genialny, zupełnie inne ciasto! Brakuje troszeczkę kwaskowatości agrestu, dlatego proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Przepis w sam raz na niedzielny, Wielkanocny deser:)

fale

Ciasto:

 200 g masła

200 g cukru pudru

5 jajek

350 g mąki

5 łyżek mleka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

200 – 250 g owoców (agrestu, truskawek, borówek amerykańskich – mogą być mrożone)

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180ºC, dużą blaszkę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

2. Ubij do białości jajka z cukrem pudrem.

3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło.

4. Ciasto dokładnie wymieszaj, podziel na dwie, równe części.Jedną część wylej na blachę i wyrównaj,

a do drugiej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

5. Ciemne ciasto wylej na jasne i wyrównaj.

6. Na wierzch poukładaj w odstępach owoce.

7. Teraz ciasto wędruje na ok 25 min do piekarnika. Oczywiście zawsze sprawdź patyczkiem,

czy ciasto jest upieczone.

8. Gotowe ciasto musi być całkowicie wystudzone przed nałożeniem kremu budyniowego.

Krem:

2 budynie waniliowe bez cukru

3 szklanki mleka

5 łyżek cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1. Zagotuj 2,5 szklanki mleka, dodając cukier.

2. Do pozostałego mleka dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną.

3. Ugotowany budyń przelej do naczynia i szczelnie okryj folia spożywczą -

(folia musi dotykać powierzchni budyniu, inaczej zrobi się kożuch).

4. Budyń musi był całkowicie zimny.

5. Budyń i masło zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż na ciasto.

Polewa:

1 tabliczka czekolady mlecznej

2  łyżki masła

4 łyżki wody

Przygotowanie:

1. Czekoladę z masłem i wodą rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

2. Nim polejesz nią ciasto upewnij się że przestygła.

3. Polewy nie wystarczy do przykrycia całego ciasta, więc „popisz” nią tylko po wierzchu.

Gotowe:)

Smacznego!

7 komentarzy do “Fale Dunaju

  1. Hm, ostatni trafiłam na takie hasło w krzyżówce: „Dunaju, bliskie cukiernikom”.
    Prawdę powiedziawszy, nie wiedziałam, ze jest takie ciasto. Znam tzw. marmurek, ale bez wsadu owocowego. Czy agrest ma jakieś uzasadnienie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>