Leniwe z sera ricotta

0 Flares 0 Flares ×

Nigdy wcześniej nie próbowałam serka ricotta. Ma ciekawy słodko-słonawy smak. Taka lekka wersja mascarpone, choć z premedytacją nie spojrzałam na ilość kalorii:) Wracając do leniwych pierogów, znają je wszyscy, ale proponuję wypróbować tę wersję. Kluseczki są lekkie, delikatne – idealne na obiad lub podwieczorek dla dzieciaków:)

_DSC4256

250 g sera ricotta

2 jajka

5 łyżek mąki

2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie: 

1. Ser utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Można oczywiście użyć zwykłego, tłustego twarogu, ale zmieni to smak kluseczek.

2. Dodaj mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszaj je do masy.

3. Zagotuj wodę z niewielką ilością soli.

4. Łyżeczką do herbaty nabieraj ciasto i delikatnie kładź kluseczki na wodę.

5. Gotuj kluseczki przez ok 3-4 minuty, ale uważaj, żeby się nie rozpadały, bo są bardzo delikatne.

6. Podawaj z cukrem i cynamonem (moja ukochana wersja), tartą bułką przesmażoną na masełku lub cukrem pudrem i śmietanką.

Smacznego!

inspiracja: cucinadellafelicita.wordpress.com

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>