Baba drożdżowa, która sama się robi;)

0 Flares 0 Flares ×

Nie znam lepszej babki! Puszysta, delikatna i miękka w środku, lekko chrupiąca na wierzchu. Na dodatek prosta w przygotowaniu:) Sama się robi, bo wieczorem wrzucam większość składników do miski, miska ląduje w lodówce na noc, rano wystarczy wyrobić ciasto z mąką, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia i do piekarnika. Pyszne smakuje z mlekiem!

babka3

Ciasto:

50 g drożdży

3 jajka

1 szklanka oleju

1 szklanka mleka

1 cukier wanilinowy

500 g mąki

duża garść rodzynek

Przygotowanie: 

Duża forma do babki (ok 26 cm) natłuszczona i posypana bułką tartą

Piekarnik nagrzany do 180ºC

1. Do miski lub większego słoika pokrusz drożdże, posyp je cukrem wanilinowym, polej olejem i mlekiem. NIE MIESZAJ!

2. Teraz wstaw do lodówki na 12 h.

3. Po 12 h przelej zaczyn do miski i dodaj mąkę oraz rodzynki.

4. Dokładnie wyrób ciasto (ok 10 min).

5.  Ciasto przełóż do formy na babkę, okryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia ok 1 h.

6. Po tym czasie babka wędruje do piekarnika na 20-30 min lub do suchego patyczka. Uważaj, żeby nie przesuszyć ciasta!

Jeśli nie lubisz rodzynek, dodaj do ciasta 100g cukru pudru.

Smacznego!

inspiracja: stary rodzinny przepis

babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>