Tiramisu

0 Flares 0 Flares ×

Prawie po Świętach…To może macie ochotę na coś lekkiego?

Włoskie słodycze to jest to! Zresztą nie tylko słodycze – uwielbiam włoską kuchnię, ale o tym innym razem. Ten przepis przywędrował do mnie z Sycylii. Moja przyjaciółka uraczyła mnie kiedyś tym przepysznym tiramisu i na stałe się wpisał w nasze rodzinne, ulubione desery. Tiramisu nie trzeba szczególnie nikomu przedstawiać – krem mascarpone pomiędzy biszkoptami pysznie nasączonymi kawą z amaretto. Czy można chcieć więcej???

tir

3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
500 gr serka mascarpone
250 ml mocnej kawy
50 ml amaretto
Ok 150 g biszkoptów typu Ladyfingers
gorzkie kakao do posypania na wierzchu

Przygotowanie: 

1.Jajka umyj i sparzy przez 30 sekund.

2. Żółtka ubij do białości z cukrem i cukrem z wanilią.

3. Dodaj mascarpone.

4. Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.

5. Mocną kawę wymieszaj z amaretto i zanurzaj w niej biszkopty.

6. Układaj w większym naczyniu lub pucharkach.

7. Na biszkopty nałóż masę serową i kolejną warstwę biszkoptów.

Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania kremu, ale ostatnią warstwą musi być krem.

8. Wierzch obficie posyp gorzkim kakao.

WERSJA DLA DZIECI:

Zamiast kawy i amaretto można użyć soku z pomarańczy.

Deser ma zupełnie inny smak, jest kwaskowaty i jeszcze lżejszy:)

Smacznego!

tir2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>