Muffiny kokosowe

0 Flares 0 Flares ×

Moja przygoda z muffinkami weszła w kolejny pyszny etap – to niesamowite podwójnie kokosowe babeczki, puszyste, delikatne i nie za słodkie. Wspaniale smakują z poranną kawką ;)

 _DSC4603

Składniki na 12 muffinek:

1/2 szklanki oleju kokosowego
1 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka jogurtu greckiego
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przygotuj formę do muffinek i papilotki.

2. W małym naczyniu umieść olej kokosowy i pogrzej go, aż do rozpuszczenia.

3. W osobnym naczyniu umieść sypkie składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól i 3/4 wiórków kokosowych.

4. W kolejnym naczyniu zmiksuj jajka, cukier, olej i jogurt.

5. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.

6. Nakładaj ciasto do papilotek umieszczonych w foremce do muffinek. Po górze posyp babeczki pozostałymi wiórkami kokosowymi.

7. Wstaw do piekarnika na ok 15-18 min lub do suchego patyczka.

8. Wystudź na kratce.

brownies (2)

Smacznego!

p.s. babeczki nie są za słodkie, więc jeśli lubisz słodkie wypieki dodaj więcej cukru

inspiracja: mybakingaddiction.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>