3 Bit

3bit
0 Flares 0 Flares ×

Aż trudno uwierzyć, że wcześniej nie jadłam tego ciasta! Za to wiele o nim słyszałam dobrego – wszyscy się zachwycali i słusznie:) Trzy rodzaje mas: karmelowa, budyniowa i bita śmietana pomiędzy herbatnikami, a całość obsypana kruszoną czekoladą. Coś dla początkujących i zaawansowanych: proste i eleganckie ciasto na każdą okazję:)

Potrzebujesz:

1 puszka masy krówkowej

lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)

ok. 600 g herbatników

750 ml słodkiej śmietany 30%

3 opakowania śmietan-fix

1 cukier wanilinowy

ok. 150 g dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej/50 g mlecznej)

250 ml wody + sok z 1/2 cytryny

Masa budyniowa:

750 ml mleka

2/3 szklanki cukru

2 żółtka

4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 1/2 łyżki mąki pszennej

200g miękkiego masła

Przygotowanie:

1. Najpierw ugotuj budyń. Zagotuj 500 ml mleka z cukrami, pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj mąki i żółtka i dokładnie wymieszaj. Wlej miksturę do gotującego się mleka i energicznie mieszaj przez ok 1 min. (ja używam do tego miksera – wtedy mam pewność, że nie powstaną grudki). Musisz go całkowicie wystudzić, a to potrwa kilka godzin. Do zimnego budyniu dodaj miękkie masło i dokładnie zmiksuj. Odstaw.

2. Najpierw wyłóż folią spożywczą blaszkę 25×40 cm i poukładaj na niej herbatniki wcześniej zanurzone w wodzie z cytryną. NIE MOCZYĆ ich długo, wystarczy zanurzyć, bo inaczej zamokną i się rozpadną.

3. Na herbatniki wylej lekko podgrzaną masę krówkową (pogrzana masa lepiej się rozsmarowuje). Wyrównaj. Najlepiej kupić gotową masę krówkową. Jeśli jednak posiadasz tylko mleko skondensowane, to musisz je gotować całkowicie zalane wodą przez ok. 3 godziny, a później wystudź.

3. Na masę krówkową wyłóż kolejną warstwę herbatników.

4. Na herbatniki wędruje masa budyniowa. Ja u siebie zrobiłam odwrotnie – czyli najpierw masa budyniowa a potem krówkowa, ale to bez znaczenia;)

5. I znów herbatniki – ostatnia trzecia warstwa.

6. Ubij śmietanę i dodaj Śmietan-Fix wg przepisu na opakowaniu. Zawsze byłam przeciwniczką wszelkiej chemii w jedzeniu, ale stwierdziłam, że jadam to tak rzadko, że warto, żeby śmietana nie podchodziła wodą i zachowywała ładny wygląd. Wyłóż więc śmietanę na ciasto i wyrównaj.

7. Na górę zetrzyj czekoladę – ja wyrzucam ją do blendera i miksuję, aż powstaną małe grudki, a później równo wysypuję na ciasto.

Smacznego:)

inspiracja: domowe-wypieki.pl

2 komentarze do “3 Bit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>