Babka marmurkowa

0 Flares 0 Flares ×

Babka marmurkowa, podobnie jak babka-zebra, to szlagiery niedzielnego popołudnia. Szybko się robi – szybko znika ze stołu, wspaniale podkreśla smak kawy;) Zazwyczaj dodawałam do ciemnego ciasta kakao, ale z czekoladą jest bardziej wyraźne.

babka 2 mała

Potrzebujesz keksówkę 11×30 cm wysmarowaną masłem i wysypaną mąką

Piekarnik nagrzej do 160ºC

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

225 g masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

4 duże jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/2 szklanki mleka

120 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Mąkę i sodę wymieszaj z solą.

2. Masło (margarynę) utrzyj mikserem z cukrami do otrzymania puszystej, jasnej masy.

3.Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec lekko mi się zważyła  - ale spokojnie, wszystko się udało.

4. Teraz odłóż mikser i dodawaj mąkę na przemian z mlekiem, mieszając przy pomocy szpatułki. Miksując mikserem wprowadzisz do ciasta za dużo powietrza i powstanie zakalec.

5. Czekoladę z łyżką mleka umieść w miseczce i wstaw do mikrofalówki, żeby się rozpuściła (ok 40 s).

6. Ciasto podziel na dwie części – do jednej części dodaj lekko przestudzoną czekoladę i wymieszaj łyżką.

7. Wykładaj do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, zrób w cieście zygzaki przy pomocy widelca.

8. Piec przez około 70 – 80 minut lub do „suchego patyczka”.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>