Muffiny czekoladowe z krówkami

0 Flares 0 Flares ×

Zainspirowana i zmotywowana przez moja drogą M. sięgnęłam po ten przepis, jak to zwykle u mnie – w nocy. Nocne pieczenie ma coś w sobie… Nie wiem co, ale pozwala mi zebrać myśli. Więc zebrałam te moje myśli, pokombinowałam trochę i wyszło pyszne cudo – muffinki z czekoladą, delikatne, ze słodką niespodzianką w postaci krówki wewnątrz.

muffinki czekoladowe

Rozgrzej piekarnik do 200ºC

Składniki na 16 sztuk:

225 g mąki pszennej

25 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej

2 duże jajka

150 ml jogurtu naturalnego

150 ml śmietany kremówki

150 g brązowego cukru

85 g masła, roztopionego

8 krówek

Przygotowanie:

1. W misce umieść suche składniki: mąkę, kakao,sodę oczyszczoną, cukier.

2. W drugim naczyniu umieść składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, jogurt, rozpuszczone masło i rozpuszczoną czekoladę.

3. Połącz zawartość naczyń, wymieszaj do połączenia składników.

4. Ciasto przelej do papilotek, do 3/4 wysokości. a w środek każdej muffinki wetknij połówkę krówki.

6. Piecz w temperaturze 200ºC przez ok 16 min lub do „suchego patyczka”.

Pyszne również na ciepło:)

Smacznego!

muf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>