Kotlety z zielonej soczewicy z koperkiem

0 Flares 0 Flares ×

Coś pysznego na obiad?… Często dopada mnie to pytanie. Ostatnio odpowiedzią są kotlety z soczewicy. Przepis wpadł mi w ręce przypadkiem oczywiście, jak to z genialnymi przepisami bywa. Soczewica zachowuje swój kształt, a koperek jest wręcz idealnym, świeżym dodatkiem. Czasem zastępuję soczewicę kaszą gryczaną lub jęczmienną i dalej jest pysznie.

Mogłabym je robić codziennie!

kotlety z zielonej soczewicy

Przepis dla 4 osób:

1 szklanka zielonej soczewicy

2 ugotowane na twardo jajka

1 surowe jajko

1 łyżka masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 cebula

garść posiekanego koperku

bułka tarta

olej do smażenia

sól i pieprz

1. Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przestudź.

2. W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż na łyżce oleju, aż do zeszklenia (po usmażeniu wrzucam cebulkę do blendera wraz z jajkami ugotowanymi na twardo. Korzyści z tego są dwie: kotlety nie rozpadają w trakcie smażenia, no i najważniejsze – dzieci nie wyczuwają cebuli;))

3. Zbelndowaną cebulę z jajkami dodaj do soczewicy. Wymieszaj dokładnie.

4. Ponadto dodaj surowe jajko, które połączy masę; mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę tartej bułki i masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz do smaku.

5. Dokładnie wymieszaj i formuj kotlety, które obtoczysz w bułce tartej.

6. Teraz tylko usmaż kotleciki na złoty kolor z obu stron i gotowe:)

Smacznego!

13 komentarzy do “Kotlety z zielonej soczewicy z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>