Owsiane muffinki z brązowym cukrem, pestkami dyni i słonecznikiem

0 Flares 0 Flares ×

Kolejna górska wyprawa – kolejny przepis na ciasteczka na drogę. Energetyczne, bo na maśle, z czekoladą, rodzynkami i pestkami dyni i słonecznikiem. Wyprawa na Baranią Górę się udała – długa trasa – 20 km, ale dzieciaki dały radę. Warto było piec po nocy:)

muffinki owsiane

100 g masła

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżka śmietany kremówki lub mleka

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki owsianych płatków błyskawicznych

3/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

garść rodzynek

garść pestek dyni

garść nasion słonecznika

1/2 tabliczki pokrojonej czekolady

szczypta soli

1/2 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Rozgrzej piekarniki do 180ºC

Przygotuj foremkę do muffinek lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

1. Rozpuść masło w rondelku na wolnych ogniu i poczekaj, aż nabierze złotego koloru (uważaj, żeby nie przypalić:)). Odstaw i odczekaj chwilę, aż przestygnie.

2. Do masła dodaj cukier, śmietankę, wanilię i jajko. Dokładnie zmiksuj.

3. W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki – płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, posiekaną czekoladę, słonecznik i pestki dyni.

4. Zmieszaj składniki mokre i suche.

5. Gotową masę formuj w kulki i wkładaj do natłuszczonej foremki na muffinki lub na blaszkę, delikatnie przyciskając.

6. Ciastka wpędzą w piekarniku 12 minut. Najlepiej smakują na 2 lub 3 dzień.

Smacznego!

muffinki owsiane

inspiracja: http://www.bunsinmyoven.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>