Jagodzianki

0 Flares 0 Flares ×

W moich stronach na jagody mówimy borówki. Tak było od zawsze, ale wiem, że reszta Polski nie rozumie, że borówka to jagoda, taka zwykła, leśna i mówi tak na borówkę brusznicę – taką czerwoną, używaną do mięs albo ostatnio modną borówkę amerykańską. Jagoda w moim słowniku nie istniała, no ale dla dobra wpisu musiałam się przełamać i nazwać moje drożdżówki jagodziankami ;) Bo to domyśliliby się (poza mieszkańcami Księstwa) o jakie ciastko mi chodzi? Zapraszam więc na jagodzianki – z mnóstwem jagodowego nadzienia i niewielką ilością ciasta drożdżowego. Pracochłonne, ale pyszne na drugie śniadanie.

jagodzianki

Przepis na 14 jagodzianek:

500 g mąki pszennej

17 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 szklanka mleka

1 jajko

1/4 szklanki oleju słonecznikowego

2 łyżki śmietany kremówki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie:

250 g jagód

1 łyżka mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

(wymieszać składniki na nadzienie i odstawić)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

1. Z mąki, mleka, 3 łyżek mąki i cukru zrób rozczyn i poczekać, aż się „ruszy”.

2. Mąkę, cukier wanilinowy i sól wsyp do misy miksera, następnie dolej rozczyn i zacznij wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego

3. Wbij jajko, wlej śmietanę, olej i wrabiaj dalej przez ok 10 min, aż ciasto będzie miękkie i zwarte

4. Zostaw ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia

5. Podziel wyrośnięte ciasto na porcje po ok. 60 g każda – uformuj z nich kule i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na 15 min

6. Po tym czasie, rozwałkuj kule na dość cienkie placki, umieść na wewnętrznej stronie dłoni tworząc swoistą „miseczkę”, do której nałożysz łyżkę jagodowego nadzienia. W ten sposób jagody się nie wysypią.

7. Następnie sklej brzegi „miseczki” tak, jak się klei pierogi, dokładnie dociskając

8. Umieść każdą bułeczkę na blacie złączeniem w dół i roluj delikatnie, aż nadasz jej owalny kształt

9. Bułeczki wyłóż na wysypanej mąką blacie i odczekaj jeszcze 45 min do wyrośnięcia

10. Teraz jagodzianki wędrują do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na ok 12 min lub do zrumienia

11. Gotowe jagodzianki muszą ostygnąć na kratce. Możesz je polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

jagodzinaki

inspiracja: mojewypieki.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>