Drożdżowe racuchy z jabłkami i sosem z czarnej porzeczki

0 Flares 0 Flares ×

Co najmniej raz w tygodniu robię racuchy  - dzieci je uwielbiają jako podwieczorek albo drugie danie. Tym razem los padł na racuchy drożdżowe z tartymi jabłkami. Najfajniejszy dla małych rączek jednak okazał się sos porzeczkowy na jogurcie:)

Zapraszam na wielką racuchową ucztę;)

placki

500 g mąki

50 g świeżych drożdży

szczypta soli

 2 łyżki cukru

1,5 szklanki letniego mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

5 jabłek

1. Z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki zrób rozczyn. Odczekaj 15 min., aż drożdże się „ruszą”.

2. Resztę mąki przesiej do misy robota, dodaj szczyptę soli, wlej rozczyn, dodaj jajko i olej i wyrabiaj ok 10 min., aż ciasto będzie jednolite, nie za gęste.

3. Odstaw na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie dodaj starte jabłka wymieszaj dokładnie i pozostaw jeszcze na 15 minut.

5. Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor.

6. Racuchy świetnie smakują z sosem porzeczkowym (kilka łyżek jogurtu zmieszane z dżemem z czarnej porzeczki mniammmm) albo cukrem pudrem.

Smacznego!

placki

 

 

6 komentarzy do “Drożdżowe racuchy z jabłkami i sosem z czarnej porzeczki

  1. Lubię racuchy, więc wypróbuję Twój przepis.
    Szkoda, że zapachu nie czuć. A swoją drogą, to jestem u Ciebie i tylko ślinkę łykam.
    Pozdrawiam.

  2. Mam pytanie dotyczace smazenia racuszkow: czy powinno sie je smazyc na rozgrzanym oleju czy na patelni posmarowanej tylko lekko tluszczem? Z gory dziekuje za odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>