Tarta z borówką amerykańską i mascarpone bez pieczenia

0 Flares 0 Flares ×

Super prosta tarta. Szybka. Smaczna i efektowna, na wyśmienitym ciasteczkowym spodzie, więc bez pieczenia. Wszyscy mówią tylko o upałach i fakt, piekarnika nie chce się odpalać, a coś smacznego by się zjadło…

tarta mała 3

Foremka do tarty o średnicy 26cm, wysmarowana masłem

Ciasteczkowy spód:

220 g herbatników maślanych

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

110 g rozpuszczonego masła

1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego

1. Herbatniki zmiel w blenderze na pył. Dodaj cukier, kakao o masło. Dokładnie wymieszaj.

2. Przesyp do wysmarowanej delikatnie masłem formy na tartę.

3. Delikatnie ugniatając spód i brzegi, utwórz bazę tarty.

4. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodki krem)

Śmietankę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone

1. Przygotowany wcześniej spód tarty wyjmij z lodówki i posmaruj dżemem

2. Kolejna warstwa to krem – wyrównaj go na tarcie

3. Na wierzch wyłóż ulubione owoce – u mnie to borówka amerykańska

Smacznego!!!

tarta

23 komentarze do “Tarta z borówką amerykańską i mascarpone bez pieczenia

  1. No na prawdę… tarta wygląda smakowicie, ale większość komentarzy była chyba tylko po to by zareklamować własnego bloga…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>