Serniczki z patelni z suszonymi wiśniami

0 Flares 0 Flares ×

Pamiętam ten smak z podstawówki! Na zajęciach ZPT (dla niewtajemniczonych – Zajęcia Praktyczno-Techniczne) je robiliśmy. To były czasy – magia pierwszych elektrycznych piekarników, placuszki smażone na patelni, ciepłe wędrowały to woreczka, bo innych opakowań nie było (!) i niosło się do domu. Kiepsko wyglądały po tej „podróży”, ale świetnie smakowały. Szukałam więc latami tego samego smaku i oto jest. Serniczki z patelni – mało mąki i cukru – właściwie sam twaróg i suszonymi wiśniami lub rodzynkami. I podwieczorek gotowy:)

syrniki

ps proponuję zrobić od razu więcej, bo bardzo szybko znikają;)

Przepis dla 4 osób:

500 g twarogu

5-6 łyżek cukru

2 jajka

100 g mąki

szczypta tartych goździków

garść rodzynek, garść suszonych wiśni

1. Twaróg rozdrobnij widelcem

2. Dodaj cukier, jajka, mąkę, tarte goździki, rodzynki lub wiśnie

3. Dokładnie wymieszaj

4. Rozgrzej olej na patelni

5. Mokrymi rękami formuj placuszki i delikatnie obtocz je w mące (strzepnij jej nadmiar) i kładź na rozgrzanym tłuszczu.

6. Smaż na słoty kolor z obu storn. Usmażone odsącz na papierowym ręczniku.

 Pyszne!!!

inspiracja: filozofiasmaku.blogspot.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>